Frågor och svar

Om labradoodle som hund

Hur stor är en labradoodle?

Storleken varierar, vårt mål som seriösa uppfödare av labradoodle är att behålla labradoodlarnas fantastiska temperament oavsett om de är av standard, mellan eller miniatyr storlek.

Standard: 51–55 cm höga och väger 18–23 kg

Medium: 43–50 cm höga och väger mellan 14–18kg

Miniatyr: 35–40 cm höga och väger mellan 7–12 kg

Det finns också Standard labradoodlar som är mycket stora: 56–65 cm höga och väger oftast 25–35 kg. 

Vad är skillnaden på en Labradoodle och Australiensisk labradoodle (ALD)?

En Labradoodle har Labrador Retriever samt Pudel som föräldraraser. En ALD föräldraraser är förutom Labrador Retriever och Pudel även Engelsk- och/eller Amerikansk Cocker Spaniel.

Är labradoodle en allergivänlig hund?

Många väljer att köpa labradoodle just för att de hört att det är allergivänlig hund. För att besvara det påstående så finns det ingen hund som är helt allergifri. Däremot är det många med allergi som klarar av en labradoodle bättre än en annan hundras. Detta beror på att en labradoodle fällande minder mängd päls.

Om vår avelsverksamhet

Vad kostar en valp och vad ingår?

En valp från oss kostar 40000. Vid leverans är valpen veterinärbesiktigad, avmaskad, vaccinerad och chipmärkt. Valpen är dolda-felförsäkrad i tre år från leveransdag. Föräldrarna till valparna är hälsotestade i form av höft-och armbågsröntgen, DNA-testad för flertalet sjukdomar samt ögonlysta. Stamträd och registreringsbevis från Svenska Labradoodleklubben samt startkit medföljer. När du tingar din valp skickar vi ett bokpaket och häfte med goda råd från oss.

Vilken stöttning kan jag få?

Vi hoppas att ni kontaktar oss och berättar hur det går (även om det går bra). Det är en ynnest att få följa ”våra” valpar. Det brukar vara uppskattat med en Facebookgrupp, vilket vi organiserar, på detta sätt får ni som valpköpare möjlighet att hålla kontakten samt har ett forum att diskutera olika frågor som rör kullsyskonen.

Får jag välja valp?

Tillsammans med er intresseanmälan och de träffar som vi har med blivande valpköpare, försöker vi att göra den bästa matchningen mellan valp och valpköpare. Vilken valp som flyttar till just din familj får ni veta kort innan leveransdagen.

Vilken päls får valparna?

Vid ungefär vid fem veckors ålder och framåt kan vi se vilken pälstyp valpen kommer att få. Valpen kan få allt från en hårig päls, ullpäls till en fleecepäls.

Den håriga pälsen är lite mer rak och kan fälla lite mer ( det är fortfarande en lättarbetad päls då tovor är väldigt sällan förekommande).

En ullpäls är krullig och helt fällfri. Den är en pälstyp kräver mer pälsvård och regelbunden klippning.
Fleecepälsen är som en kombination av dessa, den är mjuk och lätt vågig. Den pälstypen fäller inte, men det kräver att man sköter om det ordentligt.

Kan valpen användas till framtida avel?

Valparna sälj utan avelsrättigheter. Med andra ord kan valpen inte användas i avel utan ett särskilt avtal med oss som uppfödare. Om du är intresserad av att köpa en valp med avelsrättigheter går det att meddela det i intresseanmälan, du är även välkommen att meddela direkt till oss

Finns det krav på kastrering av valpen?

Nej, vi har inga sådana krav. Det är helt upp till hundägaren om man vill kastrera sin hund.

Kan jag bli fodervärd?

Vi annonserar på webbplatsen när vi är i behov av en fodervärd.

Hur gör jag för att köpa en valp av er?

Börjar med att fylla i vår intresseanmälan. I intresseanmälan får ni svara på ganska många frågor, det beror på att vi ska få möjlighet till en så bred bild av er som köpare. Vi kommer därefter att höra av oss till dig