Labradoodle som hund

Labradoodle är en modern allroundhund. Det är en hund som avlas för sin lämplighet som social tjänstehund och assistanshund, vilket innebär att den ofta uppfyller alla förväntningar den aktiva hundägaren har på en sällskapshund och älskad familjemedlem. Labradoodles styrkor är deras låga inavelsgrad vilket ger stor genetisk variation, vilket ger en större variation i rasens utseende.
hund trio

Temprament

En välmående labradoodle kännetecknas av glädje och socialitet, med en öppen och inbjudande attityd mot både människor och andra hundar. Dessa hundar trivs särskilt bra i vatten och visar ofta naturliga apporteringsinstinkter. Labradoodlen är nyfiken på sin omgivning, bekväm i nya miljöer och utstrålar en samarbetsvillig inställning. Deras träningsbarhet gör dem lättarbetade och kontakt med människor är där de blommar som mest. Träningsstunderna är ofta höjdpunkter, och labradoodlen passar utmärkt för att utforska olika hundsporter och delta i kurser.

Storlek

En av Labradoodles styrkor är deras låga inavelsgrad vilket ger stor genetisk variation. Det är också det som ger en större variation i rasens utseende.

Labradoodles finns i storlekarna

mini (under 43 cm),

medium (43-53 cm)

standard (över 53 cm).

 

hundvalp
svart labradoodle

Pälsvård

Labradoodlens päls är vackert lockig och genererar lite håravfall. Även om pälsen är relativt lätt att hantera, krävs noggrann pälsvård av ägaren. För många labradoodles räcker det att en gång i veckan gå igenom pälsen med en kam och/eller borste. Pälsens krav på skötsel varierar beroende på dess längd, vilket påverkar den tid du behöver ägna åt kamning och borstning.

Klippning

Det är vanligt att använda klippmaskin på Labradoodlens kropp medan huvud, tassar och svans friseras med sax. Frekvensen av klippning varierar beroende på önskad pälslängd och kamning, men generellt sett behöver det göras ungefär 4-6 gånger per år.

Valpklippning

En lämplig tidpunkt för den första helkroppsfrisseringen är oftast när valpen når ungefär ett halvårs ålder. När pälsen börjar kännas svårhanterlig och det blir utmanande att undvika tovor, är det ett tydligt tecken på att det är dags för en klippning. För de som önskar lära sig klippa själva erbjuder SLK klippkurser.
Rulla till toppen